تحولات منطقه

کارشناس حوزه سیاست گذاری انرژی گفت: ایران با اجرای ترکیبی از اقدامات قیمتی و غیرقیمتی، افزایش ظرفیت تولید گاز، گسترش تأسیسات ذخیره سازی و ارتقای مصرف بهینه، پیشرفت قابل توجهی در کاهش ناترازی گاز و تضمین عرضه پایدار گاز برای صنایع داشته است.

برنامه‌ریزی برای افزایش ظرفیت تولید گاز به میزان ۳۵۰ میلیون مترمکعب در روز در برنامه هفتم توسعه
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

حیدر حسینی کارشناس حوزه سیاست گذاری انرژی با اشاره به اهمیت حل معضل ناترازی گاز  در گفت و گو با خبرنگار اظهار کرد: ناترازی گاز چالش مهمی است که اقتصاد ایران با آن دست به گریبان بوده است. این موضوع باعث ایجاد مشکلات تولید و حتی توقف تولید در بخش صنعتی کشور به ویژه در فصول سرد سال شده است. برای رفع این نگرانی مبرم، باید مجموعه ای جامع از سیاست ها اجرا شود. دولت سیزدهم با اجرای اقدامات قیمتی و غیرقیمتی در سمت مصرف کننده و همچنین تمرکز بر افزایش عرضه گاز، گام هایی در جهت کاهش ناترازی گاز برداشته است. هدف از این تلاش ها به حداقل رساندن زیان های اقتصادی ناشی از ناترازی گاز در ایران است.

برنامه ریزی  جهت افزایش ظرفیت تولید گاز به میزان ۳۵۰ میلیون مترمکعب در روز

وی در رابطه با اقدامات دولت در این زمینه اظهار کرد: یکی از اقدامات مهم دولت، اکتشاف واردات گاز و قراردادهای سوآپ با ترکمنستان برای تضمین ثبات در منطقه شمالی این کشور بود. در حالی که بحث ها و مناقشات اخیر قیمت بین ترکمنستان و آذربایجان به طور موقت بخش سوآپ گاز را متوقف کرده است، ثبات شبکه گاز ایران تحت تأثیر قرار نگرفته است. ایران در سال جاری تاکنون ۱۰ میلیون متر مکعب گاز از ترکمنستان وارد کرده است که به حفظ ظرفیت شبکه در دوره های اوج کمبود گاز کمک زیادی کرده است.

حسینی در رابطه با برنامه ریزی در برنامه هفتم توسعه جهت افزایش ظرفیت تولید گاز به میزان ۳۵۰ میلیون مترمکعب در روز اظهار کرد: گام مهم دیگر افزایش ظرفیت تولید گاز از طریق افزایش بهره وری استخراج از میادین موجود و توسعه میدان ها و فازهای جدید گازی بوده است. در نتیجه ظرفیت تولید گاز از آغاز به کار دولت سیزدهم بیش از ۵۰ میلیون متر مکعب در روز افزایش یافته است. همچنین در برنامه هفتم توسعه، افزایش ظرفیت تولید به میزان ۳۵۰ میلیون مترمکعب در روز در نظر گرفته شده است. این تلاش ها برای اطمینان از تامین گاز پایدار و کافی برای تامین نیازهای کشور بسیار مهم است.

در اولویت قرار گرفتن افزایش ظرفیت ذخیره سازی گاز در مناطق شمال شرق و مرکز کشور

وی ادامه داد: دولت همچنین افزایش ظرفیت ذخیره سازی گاز در مناطق شمال شرق و مرکز کشور را در اولویت قرار داده است. با ذخیره سازی گاز در این مناطق می توان در صورت نیاز به راحتی در دسترس قرار گرفت و در نتیجه از توقف تولید جلوگیری کرد. مشوق هایی برای صنایع برای سرمایه گذاری در زیرساخت ها و مخازن ذخیره گاز برای کاهش بیشتر اختلالات در تولید ارائه شده است. با این حال، عملکرد صنایع در این زمینه ناامید کننده بوده است و برای صنایع بسیار مهم است که گام های پیشگیرانه ای در جهت ایجاد مخازن ذخیره برای جلوگیری از توقف های احتمالی تولید بردارند.

این کارشناس حوزه سیاست گذاری با اشاره به اقدامات دولت در زمینه کاهش مصرف در بخش خانگی گاز اظهار کرد: در بخش مصرف‌کننده، دولت با اجرای نظام تعرفه‌گذاری پلکانی برای پرمصرف‌ها، موضوع مصرف لاکچری و خارج از عرف مشتریان خاص را حل کرده است. این رویکرد استفاده کارآمدتر از گاز را تشویق می کند و به مدیریت موثرتر تقاضا کمک می کند.

وی گفت: در مجموع، این اقدامات باعث کاهش قابل توجه ناترازی گاز ایران و افزایش عرضه گاز به صنایع شده است. بخش‌های صنعتی و تولیدی اقتصاد ایران رشدی را تجربه کرده‌اند که در انتقال گاز به بخش‌های فولاد، پتروشیمی و نیروگاهی را تسهیل خواهد کرد. در نتیجه، ناترازی گاز چالشی جدی برای اقتصاد ایران به ویژه در زمینه تولید صنعتی ایجاد می کند. با این حال دولت سیزدهم برای رسیدگی به موضوع ناترازی گاز، اقدامات قابل توجهی انجام داده است. ایران با اجرای ترکیبی از اقدامات قیمتی و غیرقیمتی، افزایش ظرفیت تولید گاز، گسترش تأسیسات ذخیره سازی و ارتقای مصرف بهینه، پیشرفت قابل توجهی در کاهش ناترازی گاز و تضمین عرضه پایدار گاز برای صنایع داشته است. برای ادامه همکاری دولت و صنایع برای تداوم این تلاش ها و تقویت بیشتر اقتصاد ایران بسیار مهم است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.